dissabte, 2 de gener del 2010

Tècniques surrealistes en les diferents arts

El surrealisme va prendre del dadaisme algunes tècniques de fotografia i cinematografia, així com la fabricació d’objectes. Es va estendre el principi del collage (tècnica artística que consisteix a recollir elements diversos per crear una unificació i una mateixa imatge).
Altres de les noves activitats creades per el surrealisme fou l’anomenada cadáver exquisito, mitjançant la qual varis artistes agafaven un full de paper i, una vegada doblegada varies vegades, els reunits anaven escrivint per torns el primer que els passava pel cap, sense veure el que havien escrit els seus companys. La primera frase obtinguda deia així: “El cadàver exquisit beurà vi nou”. Aquest joc, el component aleatori del qual estimula la imaginació, va ser després profusament practicat en el dibuix:


Cadàver exquisit creat per Tristán Tzara, 
Hugo, Knutsen i André Bretón

 
Cadàver exquisit creat per Man Ray, 
Yves Tanguy, Joan Miró i Max Morise (1928)

L’escultura també va ser una de les arts que més es van treballar durant l’època surrealista. Els surrealistes tenien una gran preocupació pels objectes, com podem veure a l’apartat b del bloc “Influencies del surrealisme en...” a l’etiqueta de mobiliari. El desembre de 1931 Dalí va publicar un “Catàleg general d’objectes surrealistes” on establia divisions entre els objectes i els il•lustrava. Al maig de 1936 es celebrava a la galeria Charles Ratton de París una primera exposició surrealista d’objectes, on es podien trobar els diferents tipus que comentava Dalí en el seu catàleg.

Els escultors en general mantenien una relació més lliure amb el surrealisme que els pintors.

Bretón parlava de l’objecte oníric, de funció simbòlica, real i virtual, mòbil i mut, fantasma i trobat. Ernst, va investigar amb l’escultura també i a mitjans anys 30 va fer algunes obres amb bronze o guix, que estan a mig camí entre la escultura en el sentit tradicional i l’objecte surrealista.Les obres de Miró passen per quelcom semblant, les activitats en ambdós camps resulten difícilment separables.


El rey jugando con la reina de Ersnt

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada